Net wanneer je op het punt staat om naar een afspraak te gaan, zie je bij het doortrekken van de wc het waterpeil gevaarlijk hard stijgen. Gelukkig gaat het water nog net niet over het randje. De wc is verstopt. Hoe los je dit zo snel mogelijk op? 

 

Op kantoren en in bedrijfsruimtes komen verstopte wc’s helaas regelmatig voor. Om die reden biedt Hofkens HIG een 24/7 calamiteitenservice. Want niets is zo vervelend als een verstopt toilet, zeker wanneer er dagelijks meerdere mensen gebruik van moeten maken.

 

Vaak gaan mensen liever eerst zelf aan de slag met het ontstoppen van een wc voordat ze professionele hulp inschakelen. In veel gevallen is dat een prima (tijdelijke) oplossing. Helaas zien we alleen maar al te vaak door goedbedoelde trucjes de verstopping vooral verergeren. Daarom delen we graag de do’s en don’ts wanneer je eerst zelf wilt proberen de wc te ontstoppen.


DO!

Je kunt met behulp van rubberen schoonmaakhandschoenen proberen of je de verstopping kunt verwijderen. Lukt dit niet, dan kun je gebruik maken van de ouderwetse wc ontstopper. Let op dat je duwt en trekt met water en niet met lucht. Vooral de trekbeweging moet ervoor zorgen dat door de zuigkracht de verstopping loskomt. 

 

Is de verstopping nog niet verholpen? Dan kun je een mengsel van heet water met een paar kneepjes afwasmiddel in de pot gooien. Het afwasmiddel lost vetten op en het gewicht van het water zorgt voor extra druk. Als laatste redmiddel kun je gebruik maken van een milieuvriendelijke ontstopper: een kopje baksoda (geen bakboeder!) met een kopje huishoudazijn. Gooi deze samen in de pot, laat het flink bruisen en giet er vervolgens kokend water overheen.


DON'T

Wat je in ieder geval niet moet doen is het toilet nog 2.., 3.., 4 keer doorspoelen. Als het water niet wegloopt heeft extra spoelen geen zin. Het enige resultaat is een overlopende toiletpot en een avond dweilen. Ga ook niet aan de gang met een kleerhanger of ijzerdraad om de verstopping door te duwen. Vaak verplaats je het probleem alleen maar naar een moeilijk te bereiken plaats in je rioolsysteem. Ten slotte raden we chemische wc-ontstopper ook niet aan. Deze middelen zijn vaak erg agressief en slecht voor het milieu. De chemische wc-ontstopper kan lijm en andere onderdelen van het afvoersysteem aantasten. Dit zorgt alleen maar voor grotere problemen.


EEN VERSTOPTE WC VOORKOMEN

Nog beter dan een wc ontstoppen is een verstopping voorkomen. De grootste nachtmerries voor iedere loodgieter zijn tampons, schoonmaak-, hygiënische- of vochtige doekjes. Spoel deze nooit door het toilet. Het materiaal is niet afbreekbaar in water en kan zo een verstopping veroorzaken. Zorg daarom voor genoeg hygiënische zakjes en afvalemmers op ieder toilet. 

 

Een verstopping valt helaas niet altijd te voorkomen. Zo heb je niet altijd controle over wat mensen door het toilet spoelen en kan een te grote prop wc-papier al de oorzaak zijn. Maar soms is bijvoorbeeld een verouderde riolering de oorzaak van het probleem. 


RIOOLONDERHOUD EN CALAMITEITENSERVICE

Hoe dan ook, niemand zit te wachten op een verstopt toilet. Met deze blog kun je voordat je hulp inschakelt zelf de eerste stappen zetten om je riool te ontstoppen. Uiteraard kun je altijd bellen met de Allesreinigers van Hofkens HIG. Wij hebben jarenlange ervaring met verstoppingen en onderhoud van rioleringen. Maak bij grote spoed gebruik van onze calamiteitenservice

 

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan geheel vrijblijvend contact op. Wij zijn onder andere werkzaam in Tilburg en Breda.

hofkenshig.png